BYWATER CALL – REMAIN

Artiest info
Website
facebook
label: Gypsy Soul Records
Proper Music
info: Hans Broere Promotion

 

“Bywater again by the way…”

In 2018 ontving de Canadese formatie Bywater Call -met frontvrouw Meghan Parnell en slide gitarist Dave Barnes- een award als “Toronto Blues Society Talent Winner”, in 2020 -na de release in 2019 van hun titelloos debuut album- werden ze genomineerd voor een Mapple Blues Award als “Best New Artist” en in 2021 voor een Independent Blues Award. Niet slecht voor een band die pas in 2017 het levenslicht zag! Merk hierbij op dat ze als één van de vele “nieuwkomers” dit jaar, nadat ze furore maakten op het Canadese festival circuit, ook op de affiche van het gerenommeerde Nederlandse festival, Moulin Blues in Ospel geprogrammeerd stonden. De bluesy stijl van Bywater Call is Meghan, met haar krachtige en soulvolle stem, op het lijf geschreven. De zevenkoppige line-up, met uitvalbasis Toronto, bestaat verder uit Julian Nalli op sax, Stephen Dyte op trompet en schuiftrombone, toetsenist Alan Zemaitis en de ritmesectie, die bestaat uit drummer Bruce McCarthy bassist Mike Meusel. Songwriting is zowat de taak van Barnes & Parnell, de oprichters van de band. Op de Bosuil-site wordt de band omschreven als: “een mix tussen Marcus King, The Allman Brothers Band en de Tedeschi Trucks formatie”. Of, heel veel blues met hier en daar vleugjes soul, New Orléans en zelfs gospel. In 2023 zal Bywater de Grand River Blues Society vertegenwoordigen tijdens de IBC in Memphis, TN.

Deze maand verschijnt de opvolger, ‘Remain’. De elf songs -waarvan de teksten poëtisch, inzichtelijk en verrassend zijn- werden geschreven door de band, aan twee songs werkte Tom Juhas mee. Met als producer Renan Yildizdogan van hun uitgeverij Gypsy Soul Records (hij speelt mellotron op een van de nummers), werd het album door Ross Hayes Citrullo opgenomen in de Jukasa Studio in de buurt van Hamilton, met vervolgsessies in de RHC Studio in Toronto. De titelsong werd nog vóór hun Europese toer van 2020 geschreven. Het is een delicate maar krachtige ballade over liefde die verloren is gegaan door fysieke en emotionele afstand en de onwil, om gewoon los te laten. In het nummer complementeren de gedempte trompet van Stephen Dyte, die jazzy, vol en verrukkelijk is en de raspige sax van Julian Nalli, Meghan’s zang. “Remain” en ook “Let Me Be Wrong” zijn rustigere intermezzo’s. Ze laten Meghan als een minder schreeuwerige, erg overtuigende zangeres met een boodschap horen. Aanvullend doen de backing zangeressen Tafari Anthony & Stacie Tabb hier knap hun ding. In 2020 werden ook de eerste versies van het super funky “Sea We Swim” en rock jam “Go Alone” onderweg geschreven. De rest van het album, inclusief de eerste single release “Falls Away”, thuis tijdens de lockdown, in de donkere diepte van de pandemie. De single werd een vurige ode en schets het sociaal-politieke klimaat over de hele wereld van vandaag. Uitgekleed tot op ons blote lijf, zijn we allemaal gebrekkige mensen die op zoek zijn naar een doel, die proberen een weg te banen door dit gekke leven. De tweede ballade “Locked” beschrijft Barnes in een interview als een “pandemisch” liefdeslied. Het geeft aan hoe tijdens de lockdown gedeelde doelen en passies schijnbaar vervagen. Zowel "Locked" als "Falls Away" werden geschreven met Tom Juhas, een muzikant en producer uit Toronto, een goede vriend van beide die hen hielp om de passie en muzikaliteit die voor deze songs nodig waren, naar boven te halen. In “Ties that Bind” en “Left Behind” laat Bywater Call ons hun liefde voor Southern swamp, gecombineerd met de invloeden van enkele van hun favoriete artiesten als The Black Crowes, The Band en Little Feat, graag horen. “Bring It Back” sluit ‘Remain’ poëtisch en met de open vraag “Wat gebeurt er als ik blijf?...” af. Ja, de muziek is er na de pandemie gebleven en brengt het genot terug. Met de geëxpandeerde r’n’r van Bywater Call staan de deuren naar plezier, naar terug méér, voor ons weer open.

“The unbridled formation Bywater Call takes with 'Remain' the next step in their convincing and relentless race to the top…” (ESC for Rootstime)

Eric Schuurmans

 

‘REMAIN’: Tracklist:01. Falls Away – 02. Lover Down Slow – 03. Remain – 04. Let Me Be Wrong – 05. Left Behind – 06.Sea We Swim – 07. Ties that Bind – 08. Fortune - 09. Go Alone - 10. Locked - 11. Bring It Back | Music/Lyrics by: Bywater Call, w/Tom Juhas (1,10) | Produced by: Renan Yildizdogan | Credits: Meghan Parnell: lead vocs / Dave Barnes: guitars / Stephen Dyte: trumpet, valve trombone / Bruce McCarthy: drums / Mike Meusel: bass / Julian Nalli: saxes / Alan Zemaitis: keys & Tafari Anthony & Stacie Tabb: b-vocs / Mario Allende: percussion / Renan Yildizdogan: mellotron (4) / Ross Hayes Citrullo: bowed guitar (9)

Discography BYWATER CALL: Remain [2022] | Bywater Call [2019] |